20 Şubat, 2012

16 Ton - Vicdan ve Serbest Piyasaya Dair Film

Yönetmenliğini Ümit Kıvanç'ın yaptığı, serbest piyasa ve vicdan üzerine deneysel bir belgesel film. Dün yani 19 Şubat Pazar günü !f İstanbul SALT Beyoğlu Açık Sinema'da gösterildi. Aslında Blog konsepti ile alakalı gözükmese de, Belgesel'de Madencilerin sefaletini anlatırken bir yandan da insanlık tarihine ironik bir yaklaşım sergiliyor.



Konu madenci olunca yine dönüp dolaşıp konu futbola da geliyor . Şili'de yaşanan maden kazasında yerin altında 69 gün kalan 33 işciden biri olan eski futbolcu Franklin Lobos ve ona destek için formasını gönderen David Villa'nın dışında , Shaktar Donetsk,Schalke 04,RC Lens gibi takımların Madenciler tarafından kurulması gibi. Ülkemizde ise bu sayı yine azımsanmayacak kadar Zonguldakspor, KDÇ Karabükspor, Tavşanlı Linyitspor, Adana Demirspor, Ankara Demirspor diye uzar...



Belgesel film'e gelirsek insanlık tarihine ironik bir yaklaşım. Bugünkü yanlış hayatımızı neleri nerelerden nasıl çıkararak inşa ettiğimizi anlatıyor. Gele gele vardığımız serbest piyasa ve özgürlük çağı yoksa bütünüyle halkla ilişkiler faaliyeti ürünü mü? Madencilerin sefaletini anlatırken gözde bir hit parçası oluveren "16 Ton", yoksa sadece bir şarkı mı?
16 Ton, büyük ölçüde, fotoğraf, resim, desen ve gravürlerin hareketlendirilmesiyle yapılmış bir "masa başı" filmi. Orijinal hareketli görüntüler de içeriyor; ama az. Ardında da, uzun ve ayrıntılı bir araştırma var. Yapılışı 1,5 yıla yayılmış.

Belgesel film'i dün izleyemenler için :

16 Ton - Vicdan ve Serbest Piyasaya Dair Film

Bir başka yazı :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder