20 Kasım, 2013

Kontra Plak - Dinleme Odası

Kontra Plak'tan yepyeni bir proje : Dinleme Odası Biz, aşağıda adı yazılı dört müzik sevdalısı, İstanbul’un kültür hayatına alternatif bir katkıda bulunmak amacıyla yeni bir proje başlattık. “Dinleme Odası” adını verdiğimiz bu projenin nasıl doğduğunu, amacının ne olduğunu kısaca özetlemeye çalışacağız. İçinde yaşadığımız Dijital Çağ, müziğin hem üretiminde hem de iletiminde köklü değişiklikler yarattı. Artık müzik üretimi daha demokratik ve özgür, müziğe ulaşmak daha kolay, internet sayesinde radyo istasyonları çok daha fazla, yayınlanan müzikler çok daha çeşitli…

Ancak her değişim gibi bunun da olumlu etkilerinin yanı sıra olumsuz sonuçları da oldu. Bütün bu kolaylıkların yanı sıra, eskiden var olan bazı duyguları kaybettik. Bir albümü baştan sona bütünüyle dinleyip onu duyumsamaya çalışan insan sayısı giderek azalıyor. Video klip çekilen ya da single olarak yayınlanan şarkılar bilinirken, albümdeki diğer şarkılar geri planda kalıyor. “Albüm öldü. Madem bu yeni sistemde albüm satamıyoruz, öyleyse onca çaba ve masrafa gerek yok; albüm yapmak yerine tek tek şarkı yayınlarız daha iyi,” diyen müzisyenler artıyor.

  image

Bizler bu durumu içimiz buruk bir halde izliyoruz. Çünkü albümlere karşı duygusal bağ hissediyoruz; şarkıların oluşturduğu bütünlüğü anlamlandırmaktan, kapak tasarımlarından tutun şarkı isimlerine, sözlerine kadar incelemekten büyük zevk alıyoruz ve biliyoruz ki, bizim gibi olanlar da var. Düşündük ki, hayatında müziğe önemli bir yer ayıran insanlarla buluşup bir albümü bütünüyle dinlemek hepimiz için çok ilginç olabilir. Nasıl yaparız, nerede yaparız diye kafa yorarken, Kontra Plak bu projeye kapılarını açtı. Mekan bulununca fikir de giderek olgunlaştı. Dinleme Odası böyle doğdu! Her ay belirlediğimiz bir albümü dinlemek üzere müzikseverleri Kontra Plak’a davet edeceğiz. Müziği kimi zaman plaktan, kimi zaman CD’den dinleyeceğiz ama bazen de sürpriz yapacağız; henüz yayınlanmamış bazı albümlerde özel dinleti gerçekleştirme şansımız olacak. Planımız, albümü baştan sona birlikte dinleyip sonunda da ortak bir değerlendirme yapmak. Hani film festivallerinde film izledikten sonra film üzerine yapılan konuşmaların keyfi vardır ya, onu müzikte yakalamak istiyoruz. Tek amacımız, albümlere hak ettiği değeri vermek ve bu komünal dinleti sayesinde güzel bir akşam geçirmek. Tamamen bağımsız bir oluşum olarak naif emellerle yola çıktık; ufak ikramlar ve müzik bizden, katılım sizden! Dinleme Odası’nın 6 Aralık 2013 Cuma günü 19.30’daki ilk etkinliği için Nils Frahm’ın bu ay yayımlanacak “Spaces” adlı albümünü seçtik. Kontra Plak’ta yerimiz sınırlı olduğundan katılacak olanların LCV ile bilgi vermelerini rica ediyoruz. Dinleme Odası’nda buluşmak üzere sevgiler!


Tarih:6 Aralık 2013, Cuma Yer:Kontra Plak
Adres:Tomtom Mah., Yeni Çarşı Cd 60/A, Cihangir/İstanbul
Saat:19:30-21:30
Etkinliğe giriş ücretsiz.

Mekan kapasitesinin 20 kişi ile sınırlı olması nedeniyle dinlemeodasi@gmail.com adresine katılım bilgisi verilmesi rica olunur.

Zülal Kalkandelen / http://zulalmuzik.blogspot.com
Ezgi Aktaş http://www.alternatif-istanbul.net/
Rahşan Koçoğlu www.unblugged.com
Okan Aydın http://www.kontrarecords.com/

http://dinlemeodasi.tumblr.com/ 
http://www.facebook.com/dinlemeodasi
http://www.twitter.com/dinlemeodasi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder